5 manieren om te sparen

Bij (on)geplande grote uitgaven of veranderingen in de privé-of werksituatie is het raadzaam om gespaard te hebben. Om te kunnen sparen moeten er gemiddeld genomen iedere maand meer inkomsten dan uitgaven zijn. Een eerste belangrijke stap om te bepalen of er überhaupt gespaard kan worden is het creëren van een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Veel mensen hebben dit overzicht niet en dat is zonde, want er is vaak meer mogelijk dan gedacht. Dit artikel beschrijft 5 praktisch uit te voeren manieren om te sparen.

Stel een spaardoel

Het stellen van een spaardoel is een makkelijke en effectieve manier om je spaargedrag te veranderen. Wat het doel ook is, het motiveert om te sparen doordat het doel iedere maand dichterbij komt.

Verlaag uitgaven

Zijn er abonnementen waar geen of te weinig gebruik van wordt gemaakt? Deze kunnen eenvoudig worden opgezegd. Ook is het aan te raden om eens per jaar kritisch naar de verzekeringen te kijken. Overstappen is vaak de moeite waard en hiermee wordt dan ook veel geld bespaard.

Verhoog inkomsten

Het verhogen van inkomsten biedt de mogelijkheid tot sparen zonder dat er direct bezuinigd hoeft te worden. Het verhogen van inkomsten kan grofweg op drie manieren:
1. Vraag om een loonsverhoging of breidt het aantal contracturen uit;
2. Zoek naar een andere baan waar meer salaris wordt betaald;
3. Start met een bijverdienste naast de reguliere baan. Er zijn tegenwoordig diverse mogelijkheden om online kleine werkzaamheden uit te voeren om op die manier een extraatje te verdienen. Let er hierbij wel op dat extra verdiensten moeten worden opgegeven bij de belastingaangifte.

© Pixabay.com

Sparen met koopzegels

Aangezien iedereen boodschappen doet is dit een slimme manier om te sparen. Doordat de waarde van spaarzegels hoger is dan de aanschafprijs wordt er rendement gemaakt. Dit rendement kan oplopen tot wel 6%. Dit is afhankelijk per supermarkt. De waarde van koopzegels plus het rendement kan worden gebruikt om boodschappen te doen of er kan worden gekozen om het bedrag uit te laten keren. Een huishouden dat gemiddeld 600 euro per maand aan boodschappen uitgeeft kan op deze manier 432 euro per jaar sparen.

Sparen met cashback

Cashback betekent eigenlijk “geld terug”. Dit houdt in dat wanneer een bepaald product wordt aangeschaft er, na het indienen van de kassabon, een bepaald bedrag van de aankoopprijs wordt teruggestort op de rekening waarvan betaald is. Er zijn vele grote cashback sites actief in Nederland waardoor er op heel veel producten en webwinkels geld kan worden terugverdiend. Op deze manier kan sparen met cashback tot wel honderden euro’s per jaar aan extra spaargeld opleveren.

Die hierboven beschreven manieren om te sparen zijn voor iedereen bereikbaar en praktisch toepasbaar. Over het algemeen geldt dat sparen het beste lukt wanneer het te sparen bedrag direct na de uitbetaling van het salaris naar de spaarrekening wordt overgeboekt. Hierdoor is de verleiding om het gespaarde geld uit te geven kleiner.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Comment

  1. Serry D says:

    Vooral niks uitgeven die je niet nodig hebt. Velen kopen spullen die ze gewoon nooit gebruiken of eigenlijk zelfs willen. Pure emoaankoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *