Wat weet jij over de maan?

Of je nu wil of niet: zodra de maan in haar volle glorie de duistere hemel verlicht, kijk je omhoog.

Het hemellichaam dat rond de aarde draait, heeft steeds een grote aantrekkingskracht gehad. Zo groot zelfs dat de mens er heen vloog. Op 21 juli 1969 (Europese tijd) zette de eerste mens, Neil Armstrong, voet op de maan.

De maan, La Luna

De maan, ook La Luna genoemd, is een natuurlijke satelliet die rond de aarde draait. Door haar elliptische baan verschilt haar afstand tot onze planeet en varieert van 363.345 km tot 405.500 km. Ze heeft een omtrek van 10.916 km. De zwaartekracht is er kleiner wat de indrukt wekt dat de mens op de maan kan zweven. Haar omlooptijd rond de Aarde bedraagt iets minder dan 28 dagen.
Het maanoppervlak is niet glad. Het bevat kraters die, gezien met het blote oog, het zogenaamde mannetje in de maan vormen. De kraters zijn ontstaan door meteorietinslagen. Ook de achterzijde van de maan, die je vanaf de aarde nooit ziet, bevat kraters en maren. Dit zijn de vlakke gedeelten die men ook maanzeeën noemt.

Maanfasen

De manier waarop de maan verschijnt aan de hemel hangt af van de stand van deze satelliet ten opzichte van aarde en zon. De hoeveelheid licht die de maan opvangt, zorgt voor een grotere of kleinere zichtbaarheid. Hieruit leidt men de maanfasen af. Als de maan met zijn verlichte kant naar de zon is gewend, zien we niets en noemen we deze fase de Nieuwe Maan. Door de draaibewegingen van de maan krijgen we steeds een andere kijk: wassende sikkel, eerste kwartier, wassende bult, volle maan, afnemende bult, laatste kwartier en afnemende sikkel.
Tijdens het weerbericht hoor je soms spreken over een supermaan. Bij opkomst van de maan krijg je dan de indruk dat die groter en helderder is dan gewoonlijk. Ook dit heeft te maken met die elliptische baan. Het tegenovergestelde hiervan is de micromaan.

Bepaalde religies baseren feesten op de maan. Zo valt Pasen steeds op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. En New-age bewegingen gebruiken de verschillende fasen om aangepaste rituelen te houden.

© Pixabay.com

Invloed van de maan

De invloed die de maan uitstraalt, heeft niet alleen betrekking op de mens.
Het meest zichtbare zijn de getijden eb en vloed. Bij vloed staat de maan het dichtst bij onze planeet. Als gevolg van de cirkelbeweging van de maan, volgt de hogere waterstand de bewegingen van dit hemellichaam. En hier spelen ook de volle maan en nieuwe maan een rol. Als deze maanfasen een rechte lijn vormen met zon en aarde, komt het water hoger te staan en spreekt men van springtij.
Andere verbanden tussen de maan en dieren en mensen, zoals verhoogde geboortes tijdens volle maan, zou nog niet voldoende wetenschappelijk bewezen zijn.

Over de maan kan veel meer geschreven worden dan hier wordt verwoord. Het is een hemellichaam dat tot de verbeelding blijft spreken.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Comment

  1. Complotdenker says:

    Tegenwoordig hoor je veel over het feit dat er nog nooit een mens op de aarde zou geland zijn. Wat zou daar van waar zijn? Iemand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *