Minder water verbruiken? 4 tips!

Vandaag de dag leven we in een samenleving waar we gewoon geraakt zijn aan het gebruiken van water. En dan nog het liefst veel water. Even de handen wassen, een eeuwigheid onder de douche staan of zelfs maar het toilet doorspoelen: het verbruikt allemaal water. Niet echt ecologisch en al zeker niet echt economisch nu het leven toch steeds duurder wordt. Gelukkig zijn er wel wat manieren om minder water te verbruiken zonder daarom drastisch jouw leven om te gooien. Op zoek naar slimme tips om minder water te verbruiken? Hier vind je er alvast vier.

Maak gebruik van regenwater

De beste tip om jouw waterverbruik naar beneden te halen? Maak gebruik van wat de natuur je te bieden heeft. In het geval van water kan je dus maar best gebruik maken van regenwater. Dit kan je gemakkelijk opvangen aan de hand van een bak of een ton en dit water gebruik je dan gemakkelijk voor huishoudelijke taken. Een simpel filtersysteem laat je al toe om via regenwater de douche, het toilet en de vaatwasser in actie te doen schieten. Ook als je water nodig hebt voor bijvoorbeeld de tuin is het een ecologisch en zuinig idee om dit met regenwater te doen!

Ga samenwonen

Gaan samenwonen klinkt misschien als een absurde tip om water te besparen maar dat is het eigenlijk niet. Niet alleen bespaar je heel wat op de gedeelde kosten zoals het water maar je bespaart ook effectief op het verbruik van water zelf. Een simpel voorbeeld? Als je aan het poetsen slaat hoef je slechts één huis te kuisen in plaats twee (of meer) als je apart woont. Ook de afwas of de vaatwas kan in de regel met heel wat waterverbruik als je samenwoont tegenover de optelsom. Heb je geen partner of vriend om mee samen te wonen? Check dan zeker eens de opties tot co-housing.

Vernieuw de apparaten

Oude technologie is één van de grootste boosdoeners als het gaat om waterverbruik. Oudere apparaten verbruiken niet alleen meer energie dan nieuwe maar in de regel ook een stuk meer water. Een oude wasmachine of vaatwasser kan dan ook een behoorlijke kostenpost betekenen op termijn. Door deze machines te vernieuwen richting een nieuwer en een zuiniger model kan je vaak al heel wat besparen op jouw maandelijkse factuur. Vooropgesteld dat je het budget hebt om een nieuw model te kopen kan dit een uitstekend idee zijn!

© Pixabay.com

Laat de tuinslang, gebruik een emmer

Er zijn zo van die taken waar veel mensen automatisch de tuinslang voor nemen. Een typisch voorbeeld van een dergelijke taak is het wassen van de auto. Nochtans kan je heel wat water besparen door in plaats van de tuinslang een emmer te gebruiken voor het wassen van de wagen. Heb je een kleine taak in of rond het huis waarvoor je de tuinslang wilt nemen? Bedenk je dan eventjes eerst of het ook anders kan. De planeet en jouw waterverbruik zal je er dankbaar voor zijn!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Comment

  1. Virginie Van Den Steene says:

    WC op regenwater, kraan niet laten lopen, meer douche dan bad. Veel tips maar ja, vaak gewoonten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *