In welk glas serveer je wijn?

In welk glas serveer je wijn

Het aanbod wijnglazen is ontzettend groot. Je denkt misschien dat het niet uitmaakt welke je koopt, maar dat is wel het geval. Serveer je wijn in het juiste glas? Dan komen de smaken en aroma’s beter tot hun recht. Vandaar dat er speciale glazen voor rode wijn, witte wijn, rosé, mousserende wijn en dessertwijn zijn. Benieuwd welk glas je voor welke wijnsoort nodig hebt? Wij vertellen het je in deze tekst!

Rode wijn

Drink je graag Cabernet Sauvignon, Merlot of Tempranillo? Zorg dan dat je rode wijnglazen in huis hebt. Deze glazen zijn relatief groot en hebben een ronde, brede kelk. De reden dat ze groter zijn dan de wijnglazen die we hieronder uitlichten, is omdat er zo meer zuurstof bij de wijn kan. Dit verzacht de smaak van rode wijn en zorgt ervoor dat aroma’s beter tot hun recht komen.

Binnen de rode wijnglazen wordt overigens onderscheid gemaakt tussen en Bordeaux-glas en Bourgogne-glas. Bordeaux-glazen zijn hoog en smal en ideaal voor Merlot, Cabernet Sauvignon of andere krachtige wijnen. Serveer je een rode wijn met veel aroma’s? Doe dit dan het liefst in het bredere en bolvormige Bourgogne-glas.

Witte wijn

Als je een glas voor witte wijn naast een glas voor rode wijn zet, zie je direct enkele verschillen. Zo zijn witte wijnglazen smaller en kleiner dan rode wijnglazen. Dit is niet voor niets. In een kleiner en smaller glas blijven de zuren en aroma’s namelijk beter behouden. Daarbij komt dat de wijn er minder snel in opwarmt.

Net als rode wijnglazen zijn er ook verschillende soorten witte wijnglazen. Zo is het ene glas bijvoorbeeld breder dan de andere. De smallere glazen zijn vooral geschikt voor een frisse, lichte en droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. Voor Chardonnay en andere vollere witte wijnen kun je het beste een iets breder glas gebruiken.

Rosé

In tegenstelling tot rode en witte wijn is er voor rosé slechts één soort glas. Deze wijn wordt altijd geserveerd in een middelgroot glas dat naar boven toe iets smaller wordt. De frisse en fruitige aroma’s die een rosé bevat, blijven hierdoor goed in het glas hangen. Breng een glas rosé maar eens richting je neus en adem vervolgens diep in. Grote kans dat je verschillende geuren ruikt.

In welk glas serveer je wijn
© Pexels.com

Mousserende wijn

Heb je iets te vieren? Dan heb je misschien een fles Champagne, Prosecco of Cava in huis gehaald. Serveer deze mousserende wijnen bij voorkeur in een flûte. Dit hoge, smalle glas is speciaal bedoeld voor deze wijnsoort. Je kunt ze eventueel ook in een tulpvormig glas serveren. De reden dat deze glazen zo smal zijn, is omdat het koolzuur zo beter behouden blijft. In een tulpvormig glas komen de aroma’s van mousserende wijnen bovendien beter tot hun recht.

Dessertwijn

Een dessertwijn smaakt het beste als je deze serveert in een klein glas met een smalle opening. Waarom een smalle opening belangrijk is bij deze wijnsoort? Omdat er zo weinig zuurstof bij de wijn komt en dat zorgt ervoor dat de zoete smaak en aroma’s behouden blijven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *