3 manieren om de thermostaat wat lager te kunnen zetten

De energierekening is elke maand opnieuw weer een grote hap uit het gezinsbudget. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat veel mensen altijd op zoek zijn naar manieren om een beetje te besparen. Zeker in de koudste maanden van het jaar is de gemakkelijkste manier om te besparen om de thermostaat wat lager te zetten. Maar wat kan je eigenlijk doen om dit zo aangenaam mogelijk te maken? Hoe zorg je ervoor dat je minder moet verwarmen maar toch lekker knus blijft? Hier zijn alvast drie manieren!

Stel de thermostaat goed in

Heel veel mensen maken de grote fout om een soort algemene instelling voor de thermostaat te gebruiken. En dat terwijl je vandaag de dag slimme thermostaten hebt die je tot op de minuut en tot op de tiende van een graad in kunt stellen. Is er niemand thuis? Dan moet de thermostaat niet hoger dan 15 graden ingesteld worden. Ga je slapen? Dan geldt dezelfde redenering en dat doe je best al een uurtje voor je gaat slapen. De warmte die al is gemaakt in huis blijft immers nog wel even hangen. Door jouw eigen gewoontes goed onder de loep te nemen en de thermostaat daar correct op in te stellen kan je heel erg veel besparen op jaarbasis. En het enige dat je ervoor hoeft te doen is een klein beetje moeite. Een goede deal toch?

Verwarm niet het hele huis

Verwarming is bij veel mensen synoniem aan het hele huis verwarmen. Dat is echter verspilling en soms zelfs je reinste waanzin. Als je op de zetel voor de televisie zit hoeven de slaapkamers niet lekker warm te draaien. Door niet het hele huis te verwarmen maar je te concentreren op de ruimte waar je effectief tijd in doorbrengt kan je op jaarbasis vlot honderden euro’s uitsparen. Overigens kan je hier ook met enkele handige producten een handje helpen. Gebruik bijvoorbeeld een deurdranger om de deuren automatisch dicht te laten gaan. Warm een kruik op als je gaat slapen of gebruik een elektrisch deken. Zo heb je het ook niet te koud als je dan toch onder de lakens kruipt.

© Pexels.com

Draag de juiste kleding

Als je thuis de thermostaat al met 1 graad naar beneden haalt kan je al vlot tot 10% op de stookkosten besparen. Dat is al behoorlijk wat. Maar om het toch nog aangenaam te maken in huis kan je ook eens denken aan aangepaste kledij. Draag bijvoorbeeld eens een trui in plaats van enkel een shirt. Kies voor een lange broek in plaats van een short. Door extra kleding te dragen kan je vlotter om met een iets lagere temperatuur en daar zal jouw energieafrekening enkel wel bij varen.

De thermostaat wat lager zetten kan al vanaf een klein beetje moeite heel wat energie besparen. Goed instellen en de juiste kleding dragen zijn uitstekende manieren om hiervoor te zorgen. Aan het eind van de dag draait het dan ook vooral rond: goed opletten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *