Suiker, je komt ze overal tegen. Deze zoete smaakmaker is onmisbaar voor vele frisdranken en patisserie, maar is ook de basis voor alcohol en een onmisbaar ingrediënt voor alledaagse producten zoals sauzen of snacks. Suiker is een bron van calorieën en heeft hierdoor een soms een negatief imago. Suiker zorgen voor overgewicht, gaatjes in je tanden en verhogen de kans op diabetes. In dit artikel leer je meer over de vele aspecten van suikers.
Verschillende soorten suikers
Suikers is een zoete stof die van nature voorkomt in onder meer fruit, suikerriet, suikerbiet, melk en mais. De bekende witte suiker uit suikerbieten heet sacharose, uit fruit fructose en uit melk lactose. Maltose komt vrij tijdens de bereiding van bier en bij druivensuiker is het glucose. Natuurlijk gewonnen siropen zoals ahornsiroop, palmsuiker en honing bestaan voor en groot deel uit suikers. Tijdens de productie van rietsuiker mengt het sap uit de rietstengel zich met een beetje donkere siroop, waardoor de suiker een bruine kleur krijgt.
Verschillen in suikers
Suikers vallen als voedingsmiddel onder de koolhydraten. Er zijn suikers met één suikermolecuul, de monosacharide, twee suikermoleculen, de disacharide en meerdere suikermoleculen, de polysacharide. Monosacharide, zoals glucose is in de volksmond bekend als ‘snelle suiker’, wat betekend dat het lichaam deze suiker snel en direct in de bloedbaan opneemt. Voor het lichaam zijn natuurlijke of en toegevoegde suikers gelijk. Alle suikers worden omgezet tot glucose en dienen als brandstof voor het lichaam. Alle soorten suikers leveren dan ook dezelfde hoeveelheid calorieën, namelijk 400 per 100 gram. Siroop uit fruit, honing of ahorn bevat een klein beetje water, waardoor het getal iets lager uitvalt.
Is suiker een dikmaker
Een lichaam heeft suikers nodig. Zonder suikers krijgen de spieren geen energie en functioneren je hersenen niet goed. Pas als je meer suikers binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft zijn ze dikmakend. De gemiddelde Nederlander eet dagelijks rond de 110 gram suikers, een combinatie van natuurlijke suikers en toegevoegde suikers, die dienen als zoetmaker in bijvoorbeeld koekjes en snoep. Dit is evenveel als 28 suikerklontjes. De verhouding natuurlijke en toegevoegde suikers is ongeveer 50/50. Volgens de richtlijnen is 90 gram per dag voldoende voor een goed functionerend lichaam. Gebruik je regelmatig meer suikers dan je verbruikt, dan zal het gewicht toenemen.
Werken suikers verslavend?
Suikers activeren de productie van dopamine, een lichaamseigen stof dat een fijn gevoel geeft. Dit positieve gevoel stimuleert om meer te gaan eten. Vooral in de westerse wereld, waar overal voldoende voeding voorradig is, stijgt de kans dat je meer eet dan gezond is. Suiker is echter geen drug. Suikers geven altijd hetzelfde gevoel en je hoeft niet steeds meer in te nemen om dit gevoel te krijgen. Als je stopt met het eten van suikers ontstaan er geen ontwenningsverschijnselen die je wel ziet bij een verslaving.
Herken suikerclaims
Suikers moeten vermeld staan op het etiket van een voedingsproduct. Is het product suikerarm, dan bevat het maximaal 5 gram suiker per 100 gram, of 2,5 gram per 100 ml. Bij suikervrij is dit maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 ml. Producten zonder toegevoegde suikers mogen wel natuurlijke suikers bevatten