Mogelijk heb je het woord weleens voorbij zien komen: recessie. Maar wat is een recessie eigenlijk? Wat merk je ervan? En wat zijn de oorzaken van een recessie? Dit alles lees je in onderstaand artikel.
De betekenis
De letterlijke betekenis van het begrip recessie is ‘terugval’. De context waarin het begrip recessie vaak gebruikt wordt, is een economische. In de economie wordt gesproken van een recessie op het moment dat het bruto binnenlands product (het bbp) twee of meer opeenvolgende kwartalen krimpt. Het bbp is een maat voor de omvang van de economie, het totaal van alle bestedingen aan diensten en goederen. In sommige perioden gaan we steeds meer uitgeven, in sommige steeds minder. In de perioden waarin steeds minder wordt uitgegeven, spreken economen van een recessie. Kenmerkend voor een recessie zijn minder orders voor bedrijven en een toenemende werkloosheid.
Wat merk je van een recessie
Wat je als individu van een recessie merkt, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Doordat er in een recessie minder vraag naar producten is, verdien je als ondernemer mogelijk minder. Ben je geen ondernemer maar werknemer, dan kan het zo zijn dat je je baan verliest. Dit omdat jouw baas minder producten verkoopt en jouw salaris daardoor niet meer kan betalen. Heb je een huis en wil je dit verkopen? Mogelijk moet je dan lang wachten op een koper, omdat minder mensen veel geld willen uitgeven aan een huis.
Je ziet dat de gevolgen afhangen van jouw persoonlijke situatie. Het kan zo zijn dat je als werknemer je baan verliest, maar dit hoeft niet. Mogelijk werk je bij een bedrijf wat ook tijdens een recessie goede zaken blijft doen. Dan hoef je ook tijdens een recessie niet te vrezen voor je baan.
Wat veroorzaakt een recessie
Een recessie kan verschillende oorzaken hebben. Een mogelijke oorzaak is dat het op een gegeven moment heel slecht gaat met een bepaalde sector van de economie, bijvoorbeeld de bankensector. Op het moment dat het slecht gaat met deze sector, kan dit zich uitbreiden naar andere sectoren. In ons voorbeeld bijvoorbeeld doordat banken geen geld meer uitlenen aan ondernemers, waardoor deze geen nieuwe investeringen doen. Hierdoor neemt de vraag in de economie af en zal de economie krimpen. Een ander voorbeeld is afnemend consumentenvertrouwen. Als consumenten massaal denken dat er een recessie komt, kunnen ze uit voorzichtigheid ervoor kiezen om minder geld uit te gaan geven. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat hun baan gaan verliezen. Doordat ook hierdoor de vraag in de economie afneemt, kan een recessie ontstaan.
Tot slot
Nu weet je wat een recessie is, hoe deze ontstaat en wat je van een recessie merkt. Het is belangrijk om je te beseffen dat geen enkele recessie identiek is. Van de ene recessie merk je persoonlijk mogelijk niks, terwijl je bij een volgende je baan kan verliezen. Daarom is het goed om altijd voldoende spaargeld achter de hand te hebben.