Waarom is het belangrijk om gezonde voeding te benuttigen?

Er zijn veel uiteenlopende redenen om gezond te eten. Gezonde voeding draagt namelijk bij aan een gezond lichaam en een goede spijsvertering. Maar welk eten is nu echt gezond? Dat zijn vooral onbewerkte voedingsmiddelen, dus puur natuur. Alles wat er in de natuur te vinden is, bevat geen of weinig toevoegingen. Ongezonde voeding zoals gebak, witmeel en chips kunnen op lange termijn zorgen voor lichamelijke klachten. Suikers, vet en snelle koolhydraten zijn de boosdoeners van overgewicht, hart- en vaatziekten, samen met veel andere aandoeningen. Gezonde voeding bevat langzame koolhydraten en weinig bewerkte suikers. Ook bevat gezonde voeding goede vetten, zoals omega 3-vetzuren.

Gezonde voeding zorgt voor:

– een goede weerstand;
– een gezond gewicht;
– sterke botten en spieren;
– voldoende vitaminen en mineralen;
– minder kans op (ernstige) ziekten;
– een gezonde spijsvertering;

Wat zijn gezonde voedingsmiddelen?

Eet uit de schijf van vijf. Maak een gezond eetpatroon dus compleet. Het is van belang om de volgende producten afwisselend in je menu op te nemen:

– eieren
– groenten
– fruit
– noten, zaden en pitten
– onbewerkte zuivelproducten
– volkorenproducten
– vette vis
– onbewerkt vlees
– water

Natuurlijk kun je prima variëren met bovenstaande producten. Het is van belang dat je bijvoorbeeld noten eet, zonder extra zout. Gezonde kaas is onder andere geitenkaas, magere kaas of hüttenkäse. Drink magere of halfvolle melk en eet kwark of yoghurt voor voldoende eiwitten. Ook vlees draagt bij aan het innemen van voldoende eiwitten. Denk aan gevogelte, vis en biefstuk. Rood vlees is meer bewerkt en dus beter met mate te eten. Vette vis, zoals zalm en makreel, beschikken over gezonde vetten. Ze zijn rijk aan omega 3-vetzuren. Deze vetten zijn goed voor hart- en bloedvaten en verlagen je cholesterol. Groenten en fruit zijn onmisbaar voor je dagelijkse dosis vitaminen, mineralen en antioxidanten. In tegenstelling tot wit brood en witte rijst, beschikken volkorenvarianten over langzame koolhydraten en vezels. Ten eerste is dit beter voor je spijsvertering, ten tweede zit je langer vol en blijft je bloedsuikerspiegel langer stabiel. Witmeel bestaat uit lege en snelle koolhydraten. Deze zorgen voor trek in zoetigheid, doordat je insulinespiegel snel weer daalt. Dit geldt ook voor andere suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen. Vezels stimuleren de spijsvertering. Vezelrijk eten voorkomt diverse aandoeningen aan het spijsverteringskanaal. Ook wordt de stoelgang soepeler, door het benuttigen van voldoende vezels.

© Pexels.com

Belangrijke bouwstoffen

Onderstaande bouwstoffen zijn noodzakelijk voor een goed functionerend lichaam:
– eiwitten
– vitaminen
– mineralen
– antioxidanten
– gezonde vetzuren

Eiwitten zorgen voor een betere opbouw van je spierweefsel. De spieren “verzuren” na bijvoorbeeld het beoefenen van een intensieve sport. Het is daarom belangrijk dat je als sporter, voldoende eiwitten consumeert. Vitaminen verhogen de weerstand. Vitamine C is een antioxidant en beschermd tegen ziektes, zoals kanker en infecties. Vitamine B12 zorgt voor een gezond zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine D bevordert de opname van calcium en versterkt het spierweefsel, de botten en het immuunsysteem. Gezonde mineralen zijn bijvoorbeeld calcium, jodium, magnesium, fosfor, natrium en kalium. Calcium versterkt de botten en jodium zorgt voor een goed werkende schildklier. Elk mineraal heeft zijn eigen functie binnen het lichaam. Mineralen zijn in allerlei gezonde voedingsmiddelen te vinden.

Het is dus uitermate belangrijk om gezond te eten. Het verhoogt niet alleen je weerstand, maar ook je levensduur. Gezonde voeding verbetert bovendien je concentratie en algehele niveau van welzijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *