Wat weet jij over genezende kruiden?

Vroeger ontdekten mensen al dat planten bepaalde kwalen konden genezen. Geneeskunde heeft haar roots oorspronkelijk in de natuur liggen. Vroeger werden planten gegeten en als medicijn gebruikt. Tegenwoordig worden er in de homeopathische geneeswereld, nog steeds kruiden gebruikt, die over geneeskrachtige eigenschappen zouden beschikken. Ook voedingssupplementen en producten uit de Ayurveda, beschikken over de natuurlijke ingrediënten uit planten. Thee is ook op kruidenbasis gemaakt. Veel theekruiden hebben een heilzaam effect op het spijsverteringskanaal of op de mentale gezondheid. L-theanine zou een positief effect hebben op ons welzijn en komt in verschillende theesoorten voor. Sommige kruiden stimuleren de vetverbranding of maken deel uit van een detoxkuur. Groene thee draagt bij aan gewichtsverlies, als deze regelmatig wordt gedronken, samen met een gezond voedingspatroon.

Geneeskrachtige kruiden en hun werking

Er zijn verschillende soorten geneeskrachtige kruiden. Ze hebben allemaal hun eigen effect. Enkele van deze kruiden zijn:

– sint-janskruid
– valeriaan
– passiebloem
– zonnehoedplant
– goudsbloem
– paardenbloem
– brandnetel
– kamille
– lavendel
– aloë vera.

Valeriaan zorgt voor rust en ontspanning in stressvolle situaties. Sint-janskruid zou tegen stemmingswisselingen en depressies helpen. Passiebloem werkt ook rustgevend bij zenuwen. Goudsbloem helpt goed tegen (brand)wonden, zonnebrand en huidirritaties. Paardenbloem is goed voor de nieren, doordat er meer vocht wordt afgedreven. Ook zorgt paardenbloem voor een snellere stofwisseling, doordat de eetlust wordt gestimuleerd. Paardenbloemen helpen bovendien tegen leverontstekingen, galblaasproblemen en vermoeidheid. Brandnetel gaat acne en huidproblemen tegen. In de Middeleeuwen werd brandnetel tegen reuma ingezet. Kamille zou een ontstekingsremmende werking hebben, door kiespijn te verminderen en infecties tegen te gaan. Lavendel werkt in op de stemming. Deze plant zorgt voor rust en een goed humeur. Aloë vera kan op de huid worden gesmeerd en helpt tegen een droge huid en tegen huidirritaties. Ook brandwonden worden met aloë vera verzacht. Inwendig helpt aloë vera tegen spijsverteringsproblemen en misselijkheid. En de zonnehoedplant zorgt voor een sneller herstel, bij een ziekte of infectie. Deze plant verhoogt ook de weerstand.

© Pexels.com

Waar vind je genezende kruiden?

Voedingspreparaten en homeopathie

Voedingssupplementen bevatten vaak kruiden. Dit zijn meestal kruidenpreparaten. Voor elke aandoening en voor elk orgaan, kun je wel een kruidenpreparaat vinden. Andere toepassingen worden in de homeopathie gebruikt. Homeopathische geneesmiddelen zijn kruiden die in tabletvorm, capsulevorm of in de vorm van druppels worden toegediend. Ondanks dat homeopathische medicijnen op natuurlijke basis zijn samengesteld, kunnen ze wel voor bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicatie zorgen. Het is daarom verstandig om eerst een arts te raadplegen, voordat je homeopathische middelen zonder doktersvoorschrift gaat gebruiken. In de alternatieve geneeskunde worden meestal homeopathische middelen ingezet. Mensen streven hierbij naar een holistisch effect. Lichaam en geest moeten in harmonie met elkaar zijn. Dit is een bewering uit de natuurgeneeskunde.

Ayurveda

Ayurveda komt uit India en gelooft dat alles in het lichaam met elkaar samenhangt. Zo zou de geest invloed uitoefenen op het lichaam en andersom. Het streven is om ziel, het lichaam en de geest weer in balans te brengen. Dit zou ernstige aandoeningen kunnen voorkomen en genezen. Ayurveda maakt gebruik van exotische kruiden. Ashwagandha, bittermeloen en kurkuma zijn enkele kruiden in de Ayurveda, die bij deze spirituele gezondheidsleer worden gebruikt. Ashwagandha zou zorgen voor mentale rust en een gezonde hormoonhuishouding. Bittermeloen(Karela) helpt tegen stofwisselingsproblemen(Pitta) en zorgt voor een balans van de lichaamsvloeistoffen en structuur(Kapha). Bittermeloen is familie van de komkommer. Het kruid “Kurkuma” is een Aziatische pijnstiller en helpt om vaatproblemen tegen te gaan, zoals bloedklonters en een hoog cholesterol.

Elk kruid heeft zijn eigen werking. Genezende kruiden kunnen dus zeker bijdragen aan gezondheidsvoordelen, ook al is het wetenschappelijk nog niet bewezen dat ze echt werken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *