Wat is een narcist?

Wie en hoeveel komt het voor?

NPS of een narcistische persoonlijkheidsstoornis komt helaas veel vaker voor dan men zou denken. Deze stoornis werd niet voor niets opgenomen in de zevende uitgave van de DSM, het handboek voor psychiatrische aandoeningen. En ook al hoor je tegenwoordig vaak het woord ‘Narcist’ vallen, nog heel wat mensen weten niet wat voor verwoestende eigenschappen een echte narcist in zich heeft. Vroeger nam men aan dat ongeveer 1% van de bevolking met deze stoornis te kampen had maar het zijn er heel wat meer. In 2008 publiceerde het rapport van klinische psychologie dat zowat 6% van de bevolking in Amerika, narcisme vertonen. Dit getal is helaas ook representatief voor de hele wereld. En, als je weet dat dit enkel over problematische narcisten gaat, zul je begrijpen dat het aantal een pak hoger ligt dan die 6%. Maar wat is narcisme in feite en hoe kun je een narcist herkennen? Dat is een interessante vraag waarbij een duidelijk antwoord past.

Eigenschappen van een narcist

Een narcist herkennen doe je meestal na de lange lijdensweg die hij veroorzaakt heeft. ‘Hij’, omdat narcisme véél vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Ontmoet je iemand met deze stoornis, dan zul je gecharmeerd zijn door zijn taalgebruik, zijn kennis, charisma en wellicht ook door zijn wijsheid. Ben je iemand die empathisch is, dan val je sowieso voor deze innemende hartenbreker. Hij zal je meer dan genoeg aandacht geven, veinzen dat hij je begrijpt, je ophemelen en alles in het werk stellen om jou voor hem te winnen. Het is dus helemaal niet makkelijk om hem in dit stadium te ontmaskeren maar eens hij zijn buit heeft binnengehaald, gaan de poppen aan het dansen.

De manipulaties

Manipulatie, leugens, bedrog, je zelfbeeld ongegeneerd naar beneden halen, jou de schuld geven van zijn acties en reacties samen met meestal één of zelfs meerdere verslavingen… het zit hem gewoon in het bloed. Naar de buitenwereld toe zal hij zich heel joviaal gedragen en is hij meestal een graag geziene gast. Hij is meester in het maskeren van zijn persoonlijkheid en heeft het om de vinger draaien van anderen, werkelijk verheven tot kunst. Dit maakt het voor zijn slachtoffer uiteraard niet makkelijk om zijn ware aard naar buiten te brengen.

© Pexels.com

Oplossingen?

Er over praten met de huisarts of een psychotherapeut heeft geen zin. Zowel de geestelijke gezondheidszorg als de farmaceutische industrie kunnen geen doeltreffende hulpmiddelen bieden. Het is ook uiterst moeilijk om een narcist zover te krijgen dat hij in therapie gaat. Waarom zou hij ook, hij is zich helemaal niet bewust van de ravage die zijn zieke geest aanricht.

Ben je het slachtoffer van iemand met een narcistische stoornis, dan is er maar één ding wat je te doen staat: zo ver mogelijk wegkomen en de tijd nemen om te helen. Als hij je al met rust laat want narcisten die de bons krijgen zijn uitermate bitsig en vasthoudend. Heeft hij al heel snel een ander slachtoffer gevonden? Dat is nu eenmaal wat narcisten doen dus neem het, ook al is het moeilijk, vooral niet persoonlijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *