De flexi-job: hoe en wat?

Voor veel mensen met een 9-to-5 job is een 38-urenweek meer dan voldoende. Anderen daarentegen kiezen ervoor om nog een centje bij te verdienen na hun vaste uren. Sinds enkele jaren is dit een stuk gemakkelijker via het systeem van de flexi-jobs. Maar wat houdt dit precies in en hoe werkt het?

Wat is een flexi-job?

Een flexi-job is een extra job die je kan en mag uitvoeren na je vaste uren. Veel mensen werken de gebruikelijke uren van 9u tot 17u, acht uur per dag dus. Ook werken veel mensen in shiften of ploegenstelsel, waardoor ze ‘s ochtends of ‘s avonds wat meer tijd vrij hebben. Sommige mensen kiezen er dan voor om in hun vrije uren nog wat bij te klussen. Dat is nu mogelijk met een flexi-job. Hierbij is een extra job in de horeca of detailhandel mogelijk.

Voorwaarden voor een flexi-job

Er is wel een voorwaarde verbonden aan het uitoefenen van een flexi-job. Je dient minstens een 4/5de contract of een fulltime-contract te hebben bij een andere werkgever. Daarnaast vallen ook gepensioneerden onder deze regeling. Ook zijn de flexi-jobs bedoeld voor de sectoren van de horeca en de detailhandel.

Voordelen aan een flexi-job

Buiten het extra loon dat je ermee kan verdienen, zijn er nog enkele voordelen verbonden aan het werken als flexi. Bij dit soort jobs betaal je geen sociale zekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing, je brutoloon is dus gelijk aan je nettoloon. De werknemer zal er op het einde dus meer aan overhouden.
Daarnaast heb je als flexi-jobber wel nog enkele rechten die je verkrijgt. Dit zijn bijvoorbeeld pensioen, vakantie rechten en werkloosheidsverzekering.

Voordelen voor werkgevers

Ook voor werkgevers biedt het systeem meerdere voordelen. Men kan personeel inzetten aan gunstigere voorwaarden, ze betalen immers minder werkgeversbijdragen. Daarnaast zijn flexi-jobbers heel flexibel in te zetten. In de horeca heb je bijvoorbeeld veel piekmomenten, op deze momenten is het interessant om een flexi-job in te zetten.

© Pexels.com

Waar vooral?

Flexi-jobs worden dus vooral toegepast in de horeca. Voor cafés of restaurants zijn de drukste momenten tijdens het weekend of ‘s avonds. Op die momenten kan men beroep doen op flexi-jobs die na hun vaste uren kunnen bijspringen. Voor hen is dit interessant omdat ze in hun vrije tijd nog onbelast kunnen bijverdienen. Voor werkgevers is het op voorhand soms moeilijk in te schatten op welke dagen en welke momenten je hoeveel personeel zal nodig hebben. Zo is het voordeliger en gemakkelijker om een flexi-job te kunnen inzetten dan wanneer je iemand vast moet aannemen.

Het komt er dus op neer dat een flexi-job een hele mooie bijverdienste kan worden, maar dat je het niet zomaar in de schoot geworpen krijgt. Je moet er een deel van je vrije tijd voor opgeven en het werk in de horeca of detailhandel is absoluut niet voor doetjes.
Anderzijds kan je er wel een mooi centje mee verdienen en nog wat extra voordelen mee verkrijgen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *