Wat is een psychose?

Kortsluiting in de bovenkamer

Wellicht hoorde je reeds praten over mensen die in een psychose terecht kwamen maar ben je er nog nooit persoonlijk mee in aanraking gekomen. Of, je hebt een naaste die psychotisch werd en heb je het van dichtbij ondervonden wat het is. Schrik niet, maar iedereen is vaak wel een tikkeltje psychotisch en daar is niets verkeerd mee. Het is pas als je kortsluiting hebt in je hersenen dat het een heel lastige zaak wordt.

Een eensluidende definitie van een psychose benoemen is onmogelijk. Al naargelang het kader waaruit men naar dit fenomeen kijkt, zal het ervan afhangen hoe de beschrijving luidt. Het feit dat de symptomen van een psychose tamelijk ver uit elkaar kunnen liggen, schept wel eens verwarring en maakt het vaak niet eenvoudig om het als dusdanig te diagnosticeren of te herkennen.

Wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende symptomen, wanen, hevige intrusies en hallucinaties, kunnen licht zijn maar in andere gevallen zeer heftig. Wie in een psychose belandt gaat vaak de realiteit van de werkelijkheid niet meer kunnen onderscheiden en hoort, ziet, ruikt, voelt of proeft dingen die er helemaal niet zijn. Sommigen beweren ook aura’s te zien en zijn er van overtuigd dat zij een spirituele ontwaking doormaken. Zij ervaren deze psychose als bovenzinnelijke groei en zullen daarom ook geen professionele hulp inroepen. Bijna altijd zijn het mensen uit hun onmiddellijke omgeving die aan de alarmbel trekken.

Intrusies is een term voor enge gedachten die plots door je hoofd schieten en waarvan je weet dat ze nergens op slaan. Deze gedachten zijn geen zeldzaamheid want het overkomt heel wat mensen maar, zolang je er niet onder lijdt is er niets aan de hand. Plots denken om onder een aankomende trein te springen, je hond een trap te geven of iemand een duw te geven van de trap zijn gedachten waarover iemand zich schaamt. Maar, zo gauw de gedachten er zijn, zo snel zijn ze ook weer verdwenen. Dit is een vaak voorkomend fenomeen en onze hersenen werken nu eenmaal niet altijd perfect. Heb je aanhoudend deze gedachten, blijven ze je achtervolgen en gaan ze je leven verzieken, dan spreken we van problematische intrusies.

© Pexels.com

Wat is de oorzaak?

Hoe het komt dat mensen in een psychose geraken hangt van een aantal factoren af. Niet iedereen is even gevoelig of vatbaar voor psychische stoornissen en de ene persoon zal makkelijker ten prooi vallen dan de andere. Maar, hoe dan ook, de aanleiding voor een psychose is meestal een trigger die veroorzaakt wordt van buitenaf. Bepaalde medicijnen bijvoorbeeld, kunnen psychosen opwekken maar ook drugs. Vroeger werd aangenomen dat het gebruik van cannabis dé grootste oorzaak was maar die aanname werd reeds lang ontkracht. Het is vooral de combinatie met alcoholmisbruik die hier de grote boosdoener is maar helaas wordt alcohol door de meeste mensen niet gezien als een drug. Alles hangt er van af hoe vatbaar iemand is en wat de omstandigheden zijn.

Ben je bang dat je hersenen aan het kortsluiten zijn, ga dan vooral op zoek naar professionele hulp en laat je goed begeleiden en behandelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *