Alles wat je moet weten over het heelal!

Hee-wat? Zeggen de woorden ‘ruimte’ of ‘universum’ je meer? Ze zijn allemaal synoniemen van het woord ‘heelal’, namelijk de oneindige zwarte lucht die je ziet als je ‘s nachts in de lucht kijkt. Uiteraard is dit meer dan enkele sterren en een zwarte kleur. Net daarom schrijven we deze interessante blog over het heelal.

Wat is het heelal?

Alles begon met de welgekende ‘big bang’ of gelijk we in het Nederlands zeggen ‘De oerknal’. Voor the big bang was er volgens wetenschappers niks, geen tijd, geen ruimte etc. Het sterrenstelsel en alles wat hier bij hoort is hierna pas ontstaan.

Mede dankzij deze knal ontstond er een heelal met ontelbare deeltjes van oude sterren die in een later stadium aan de basis lagen van verschillende planeten.

Welke planeten bestaan er in het heelal?

Het heelal kent 9 planeten. De ene klinkt al bekender in de oren dan de anderen. De namen van de planeten zijn de volgende: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Al deze planeten draaien rond de zon. In de planeten zelf zitten miljarden melkwegstelsels en planetenstelsels. Kortom, de 9 grote planeten zijn op hun beurt ook weer bezaaid met miljarden andere planeten.

Enkele interessante weetjes over deze planeten zijn de volgende:

  • De planeet ‘Mercurius’ ligt het dichtst bij de zon
  • De voor ons meest gekende planeet, ‘aarde’ is de enige planeet met lucht, oceanen en leven.
  • Venus is de heetste planeet
  • Mars lijkt van alle planeten het meeste op de planeet ‘aarde’
  • Jupiter is officieel de grootste planeet van ons zonnestelsel
  • Pluto staat zo ver van de zon, dat er bijna geen licht of warmte van de zon komt
  • Uranus is zo ver weg dat je hem niet met het blote oog kan waarnemen
  • Saturnus is de welgekende planeet met ‘de ringen’.

Daarnaast evolueren deze planeten. Bv. bij de planeet ‘Aarde’ was deze eerst een gloeiende bol die langzaamaan afkoelde.

© Pexels.com

Wat is de zon in het heelal?

De zon is eigenlijk een ster. Net als de andere sterren zijn deze ‘s nachts zichtbaar. Echter staat de ster ‘zon’ zo dicht bij de aarde dat hij als ‘heel groot’ gezien wordt. De zon geeft daarnaast licht en warmte.

Welke betekenis heeft de maan?

De maan is eigenlijk het hemellichaam dat het dichtst bij de zon staat. Hij draait daarnaast rond de aarde. Een interessant weetje, als hij helemaal rond de zon draait ben je een maand verder. Daarvan komt het woord MAAND vandaan.

Kortom, het heelal is meer dan alleen een set planeten bij elkaar. Zo zijn er ook tal van sterren, waarvan ‘de zon’ de meest bekende is. Daarnaast hebben we ook de maan die een zichtbaar element is in het heelal. Ten slotte onthouden we dat ‘aarde’ niet de enige planeet is, maar dat er nog tal van andere planeten bestaan in het welgekende heelal.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *